Σαλάτα ζυμαρικών με παντζάρι

Αυτή είναι η 2 η συνταγή που ανεβάζω με παντζάρι και έχω πολύ περισσότερες στο μυαλό μου!
Αυτά τα κολλήματα, τα ‘τροφικά’ (αφού τα τσεκάρεις με τον διατροφολόγο σου) άφησέ τα απλά να εξελιχθούν..!

Είναι τόσοι οι συνδυασμοί που θα απολαμβάνεις δημιουργώντας πλήρη γεύματα..

Λοιπόν, τα παντζάρια εκτός από το ξεχωριστό τους χρώμα είναι μία τέλεια πηγή ινών, σιδήρου, βιταμίνης C.
Άκου και κάτι άλλο: το 87% είναι νερό! Το 8% υδατάνθρακες και 2-3% ίνες.
Πιο πρακτικά, κάτι λιγότερο από 1 φλιτζ. παντζάρια (καλή ποσότητα για ½ ή 1 μερίδα) έχουν:
• Θερμίδες: 43
• Νερό: 88%
• Πρωτεΐνη: 1.6 γρ.
• Υδατάνθρακες: 9.6 γρ.
• Απλά σάκχαρα: 6.8 γρ.
• Ίνες: 2.8 γρ.
• Λίπος: 0.2 γρ.


2 ακόμα τέλεια δεδομένα είναι:
• δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το γλυκαιμικό φορτίο τους είναι μόνο 5 (πολύ χαμηλό).
• Μπορούν να αυξήσουν την αθλητική απόδοση λόγω της περιεκτικότητάς του σε ανόργανα νιτρικά οξέα, ιδιαίτερα σε άσκηση αντοχής υψηλής έντασης (ποδηλασία, τρέξιμο).

___________________________


👩‍🍳Τα ΥΛΙΚΑ για το πλήρες γεύμα (1 μερίδα) είναι:
• 1 φλιτζ. ωμά ζυμαρικά ολικής άλεσης (80-90 γρ.)
• ¾ φλιτζ. παντζάρι
• 1 φλιτζ. σπανάκι ωμό
• 30-40 γρ. λευκό κατσικίσιο τυρί
• ¼ πράσινο μήλο σε κυβάκια
• 1 κ.γλ. ωμό κολοκυθόσπορο (ή άλλο σπόρο όπως, ηλιόσπορο/λιναρόσπορο/κουκουνάρι)
• Χυμό και ξύσμα από ¼-½ λεμόνι (δηλ. 1 κ.σ.)
• ½ κ.σ. ελαιόλαδο
• άνηθο-αλάτι-πιπέρι

👉ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (1 μερίδα):
• 595 θερμίδες
• 80,5 γρ. υδατάνθρακες (11 γρ. ίνες)
• 25 γρ. πρωτεΐνη
• 22,1 γρ. λίπος

*πολύ καλή επιλογή για μετα – προπονητικό γεύμα (>20 γρ. πρωτεΐνη & 1 – 1,5 γρ.υδατάνθρακες/κιλό σωματικού βάρους) --> στα πρώτα 30’ μετά το τέλος της προπόνησης.

Previous
Previous

Rustic Galette

Next
Next

Πόσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα;